loggaKågeTunnbröd-mobil
loading...

 - unik i både smak och karaktär

Kågekakan med sin unika karaktär och smak är ett hårdbröd som passar utmärkt både som enklare smörgås eller tillsammans med en god röra. Det ursprungliga brödet har bakats sedan början av 1900-talet i de västerbottniska bagarstugorna och än idag naggas Kågekakan för hand på bageriet i Kåge. Detta bröd som kallades för “Kakun” bakades enligt västerbottnisk tradition höst och vår i byarnas bagarstugor.
I Västerbotten kokade man ofta “ finka” på brödet som man åt tillsammans med stekt fläsk. Än idag så används Kågekakan till just “finka” men de flesta äter brödet tillsammans med pålägg, delikatesser och röror.

 


RECEPT - FINKA

Ingredienser

Vetemjöl, vatten, rågmjöl, fullkornsmjöl av vete, jäst, salt, vetegluten, askorbinsyra, emulgeringsmedel (E491), enzym, maltmjöl (korn).

Brödet kan innehålla spår av mjölk. 
Förvara brödet svalt och torrt.

Näringsvärder per 100g

Energi                        850 kJ/210 kcal
Fett                                              1,4 g

- varav mättat fett                         0 g
- varav enkelmättat fett            0,6 g
- varav fleromättat fett             0,7 g
Kolhydrater                                40 g

- varav sockerarter                        0 g
Fiber                                            3,3 g
Protein                                       6,9 g
Salt                                                 1 g