loggaKågeTunnbröd-mobil

recept

I vårt brödsortiment hittar man bröd med olika karaktärer som alla är utsökta att ta som de är men det går även att laga goda rätter av dem. Här hittar ni gamla recept från förr blandat med mer moderna röror.
 

finka 2 portioner

Finka är en gammal traditionell rätt som man har ätit i många år främst uppe i norrländska västerbotten. Denna rätt består av kågekaka som man kokar i vatten eller mjölk och serveras tillsammans med fläsk/bacon. 

5 dl Vatten/mjölk
300-400g Fläsk/bacon
1/2 Kågekaka
Salt

SÅ HÄR GÖR DU
Stek fläsk eller bacon i en stekpanna, lägg vid sida av när det är färdigt men behåll fettet i pannan. Bryt sedan ner Kågekaka i stekpannan och låt fettet koka in. Slå på mjölk eller vatten och låt rätten koka ihop. Det går utmärkt att byta ut fläsk/bacon mot en buljontärning. Servera finkan tillsammans med det stekt fkäsl/bacon.

Smaklig måltid!
 

bruttun

Sedan länge har man i norr- och västerbotten gjort "Bruttun" eller "blöta" av ljusugnsbröd. 

Ljusugnsbröd
Mjölk/fil
Ev. sylt

SÅ HÄR GÖR DU
Bryt ner ljusugnsbröd i mjölk eller fil och tillsätt eventuellt lite sylt. Rätt kallas även för Blöta.
Smaklig måltid!